Η Meta βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ για εκλογική παραπληροφόρηση

Η Meta βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ για εκλογική παραπληροφόρηση

SHARE IT

30 Απριλίου 2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε νομικές διαδικασίες κατά της Meta, κατηγορώντας την ότι δεν επέβλεψε σωστά τη διανομή πολιτικής παραπληροφόρησης από "ξένους παράγοντες" πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ανησυχεί ότι το δίκτυο διαφημίσεων αποτελεί "μαλακό στόχο" για τους επιτιθέμενους στο διαδίκτυο που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία.

Χρησιμοποιώντας τον πρόσφατα θεσπισμένο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος θα μπορούσε να επιβάλει ποινή περίπου 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περίπτωση της Meta, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο ιδιοκτήτης του Facebook και του Instagram παραβίασε τον νόμο με πολιτικές και πρακτικές που συνδέονται με παραπλανητική διαφήμιση και πολιτικό περιεχόμενο στις πλατφόρμες της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι πλατφόρμες της Meta δεν διαθέτουν δυνατότητα παρακολούθησης των εκλογών από τρίτους σε πραγματικό χρόνο ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις οποίες συμμετέχουν 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι με δικαίωμα ψήφου. Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την πρόθεση της Meta να "απενεργοποιήσει" το CrowdTangle, ένα εργαλείο "δημόσιας πληροφόρησης" σε πραγματικό χρόνο που χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς να παρέχει έναν αποτελεσματικό διάδοχο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη στοχευμένη παραπληροφόρηση και χειραγώγηση από τρίτες χώρες. "Εάν υποψιαστούμε παραβίαση των κανόνων, αναλαμβάνουμε δράση. Αυτό ισχύει ανά πάσα στιγμή, αλλά ιδιαίτερα σε περιόδους δημοκρατικών εκλογών. Οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να διαθέσουν αρκετούς πόρους για το σκοπό αυτό και η σημερινή απόφαση δείχνει ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη συμμόρφωση".

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα παράδειγμα καταγγελίας κατά της Meta ανακαλύφθηκε από την εγκληματολογία AI κατά τη διερεύνηση ενός αποθετηρίου διαφημίσεων της Meta. Τα ευρήματα οδήγησαν τους ερευνητές στην υποψία ότι οι μέθοδοι εντοπισμού και αντιμετώπισης της ξένης παραπληροφόρησης ήταν αναποτελεσματικές.

"Ζητάμε από τις πλατφόρμες να διαθέτουν επαρκείς διαδικασίες ταχείας αντίδρασης για αυτές τις διάφορες απειλές και στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι δεν υπάρχουν", δήλωσε ο αξιωματούχος. Η έρευνα ήταν ένα στοιχείο "ενός συμπλέγματος θεμάτων" που σχετίζονται με την ακεραιότητα των εκλογών, υποδηλώνοντας ότι το δίκτυο διαφημίσεων ήταν "ένας χαλαρός στόχος για ξένους ρωσικούς παράγοντες".

Με αφορμή την απόφαση της Meta να διακόψει το εργαλείο παρακολούθησης των εκλογών CrowdTangle που χρησιμοποιείται από ερευνητές, δημοσιογράφους και την κοινωνία των πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι η Meta δεν κατάφερε να αξιολογήσει επιμελώς και να μετριάσει επαρκώς τους κινδύνους που σχετίζονται με τις επιπτώσεις του Facebook και του Instagram στον πολιτικό διάλογο και τις εκλογικές διαδικασίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Meta πέντε εργάσιμες ημέρες για να εξηγήσει ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αποκατάσταση του προβλήματος με τις τεχνολογίες παρακολούθησης των εκλογών. Σε ένα τρίτο σκέλος της διαδικασίας, η Επιτροπή δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι πρακτικές της Meta υποτίμησαν το πολιτικό περιεχόμενο στους αλγόριθμους σύστασης του Instagram και του Facebook, συμπεριλαμβανομένων των feeds τους, γεγονός που δεν ήταν σύμφωνο με τις απαιτήσεις της DSA. Το τέταρτο σκέλος ανέφερε ότι η μέθοδος της Meta που επέτρεπε στους χρήστες να επισημαίνουν παράνομο περιεχόμενο ήταν επίσης μη σύμφωνη.

Σε δήλωσή του, ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε: "Η Meta δεν έχει καμία σχέση με το θέμα αυτό: "Διαθέτουμε μια καθιερωμένη διαδικασία για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των κινδύνων στις πλατφόρμες μας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τους παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο αυτό".

Η DSA τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2023. Καθιερώνει κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOP) "να αντιμετωπίσουν τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση και άλλους κοινωνικούς κινδύνους" που δημιουργούν οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών.

Δες τα όλα